Kupintien kyläkävely

Aitoniemen-Hirvenniemen kyläläisten järjestämistä Kotikylät tutuiksi kävellen -kierroksista viimeinen keräsi joukkoa Kupintie leveydeltä, yli 20 henkeä. Kierroksen opas, Pentti Seppä, muisteli Kupintien, samoin kuin Aitoniementien loppupään olleen vielä 60-luvulla kurjassa kunnossa talvisin ja kelirikon aikoina. Silloin Kupintien harvoissa taloissa monilla oli moottoripyörä, jolla yritettiin pysyä hevoskärryjen tai reen jättämissä urissa. Linja-autolla pääsi vain Hirvenniemen risteykseen, ja Seppä muisteli itsekin olleensa poikasena hevosella vastassa Aitoniemeen tulijoita. Tavarat lastattiin kärryihin, ja matka Aitoniemeen taittui jalan. Kesällä Kupintielle kuljettiin pääasiassa laivalla, niin kuin Teiskoonkin. Nykyasukkaan on vaikea kuvitella matkan hankaluuksia. Seppä muisteli muitakin mielenkiintoisia tarinoita Kupintiestä, sen varren taloista ja niiden asukkaista.

Kupin tilan historiasta kertoivat talon nykyiset omistajat Liisa ja Clas-Håkan Nygård. Tila on mainittu jo ensimmäisissä maakirjoissa 1540-luvulla, ja sen nykyisen päärakennuksen vanhin osa on 1700–1800 -lukujen taitteesta. Nygårdit ovat remontoineet taloa museoviraston ohjeiden mukaisesti. Kävelijät ihastelivat taloa ja nauttivat myös kahvit kauniissa pihapiirissä. 

Kategoria(t): Tapahtunutta, Yleinen. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.